2014/02/27

Crearea unui site pas cu pas

De curand am vorbit despre prezenta online a unei afaceri si beneficiile crearii unui site de prezentare a afacerii.Nu voi mai intra in amanunte vorbind din nou de aceste beneficii ci astazi va voi invata cum se creaza un website pas cu pas.
website pas cu pas
Inainte de toate trebuie sa va ganditi de ce doriti sa creati acel site, ce beneficii doriti sa va aduca si ce doriti sa contina el. Trebuie sa va ganditi la cuvinte cheie pentru site, cum ati descrie voi in cateva cuvinte ceea ce va contine site-ul. Puneti-va in pielea cuiva care doreste sa caute tipul de servicii pe care il oferiti si ganditi-va ce cuvinte ar introduce pe Google pentru a gasi acel tip de serviciu. Ganditi-va la un nume de domeniu (adresa) cat mai relevant, alcatuit din cuvinte cheie si usor de retinut. Poate fi si numele companiei. (www.exemplu.ro)

Ganditi-va la structura lui, ce pagini ati dori sa contina.

 Indiferent de domeniul de activitate orice site trebuie sa contina o pagina de contact pentru ca oricine este interesat de serviciile pe care le oferiti sa va poata contacta. Aceasta pagina poate contine numere de telefon, adresa, adresa de email, program de lucru, un formular de contact.
O alta pagina importanta este pagina Despre noi, About us. Continutul acestei pagini trebuie sa ii transmita vizitatorului o imagine a companiei. Scrieti despre istoricul ei, eventualele performante remarcabile, obiectivele atinse si punctele de lucru daca este cazul. Este locul unde va puteti lauda!
A treia pagina must-have in structura unui site este cea de prezentare a serviciilor sau produselor Aici trebuie sa prezentati clar ceea ce oferiti cu descrieri si fotografii pentru fiecare produs sau serviciu in parte. Puteti adauga si preturile acestora deoarece acesta este un criteriu important de alegere pentru oricine. Aceasta categorie poate contine mai multe pagini.

Aceste 3 pagini le consider cele mai importante si nu ar trebuii sa lipseasca de pe nici un site.

Alte pagini optionale ar putea fi:
O pagina cu parteneri care sa contina o lista cu cei cu care colaborati

Pagina FAQ (frequently asked questions) intrebari frecvente cu raspunsuri
Pagina Noutati care poate contine noutati despre companie, si produsele sau serviciile oferite
Pagina de  Cariere/Jobs unde cei care isi doresc sa lucreze in cadrul companiei va pot trimite un CV
Pagina cu termeni si conditii, reclamatii si sugestii.
pagini website


Dupa ce toate cele de sus sunt gata si v-ati format o idee clara despre tot ceea ce doriti sa contina site-ul si ati ales adresa lui va trebui sa inregistrati acel domeniu.
Inregistrarea domeniului.
Prin inregistrarea unui domeniu practic inchiriati acel link pe care il alegeti pe o perioada de 1 an,2 ani sau pe viata.
Probabil cei mai cunoscuti din tara pentru astfel de servicii sunt urmatoarele doua site-uri:
rohost.com
Domeniile .ro se platesc o singura data, la inregistrare si costa 26 Euro (februarie 2014)
domeniile .com; .eu; .net; .org; .biz; .info costa 10 Euro anual.
Preturi putin mai ridicate la:
romarg.ro

Prin inregistrarea domeniului veti avea doar o adresa nu un site. 

Al doilea pas ar fi alegerea gazduirii web (webhost)
Gazduirea web sau Web hosting-ul
Acesta inseamna inchirierea unui anumit spatiu de gazduire pe discurile de stocare ale unui server care face ca site-urile sa fie accesibil 24/24 tuturor utilizatorilor de internet. Majoritatea site-urilor care ofera servicii de inregistrare de domeniu ofera si gazduire. Hostig-ul se plateste lunar si difera in functie de spatiul de stocare pe care il doriti si traficul generat de vizitatori. Pentru un site de prezentare a unei afaceri  acesta poate fi aproximativ 2-3 euro/luna.
Principalul criteriu in functie de care trebuie sa alegeti planul de hosting care vi se potriveste este spatiul de stocare. Este dimensiunea totala a fisierelor incarcate pe site. (text, fotografii, video, documente)

Cateva site-uri de hosting:
http://www.hostdomain.ro/gazduire-web.html
http://www.123host.ro/hosting.php 
cloudweb.ro
Si probabil cei mai de incredere insa cu preturi destul de mari sunt cei de la godaddy.com

Exista si site-uri care ofera gazduire gratuita insa in schimb vor pune bannere si reclame pe site.
Astfel de servicii ofera cei de la:

host-ed.net
nopayhost.com

hostyous.info


Dupa platirea hosting-ului veti putea incepe sa lucrati la design-ul site-ului si sa adaugati continut pe el.

Trebuie sa stiti insa ca un site trebuie optimizat pentru motoarele de  cautare. Nu doar creat si lasat de izbeliste. Trebuie sa il actualizati mereu, sa adaugati continut nou, si sa il optimizati pentru motoarele de cautare. Puteti avea un angajat care sa se ocupe de toate acestea.
Dupa ce site-ul este gata probabil primul vostru obiectiv ar trebui sa fie indexarea lui in Google. Pentru asta va recomand sa cititi articolul Indexare rapida in Google


Exista si firme de webdesign care sa va creeze site-ul si sa il optimizeze.  Pentru cei care sunt dispusi sa plateasca pentru astfel de servicii pot incerca:
design19.ro
prologue.ro
undesigned.ro/index.php/servicii-web-design




website pas cu pasPe scurt, crearea unui website pas cu pas sau de la a la z inseamna inregistrarea unui domeniu si cumpararea spatiului de stocare, lucru la structura si design-ul lui si optimizarea lui SEO. 

Dupa cum ati observat exista anumite costuri pentru crearea si promovarea unui site insa acesta poate aduce o multime de beneficii unei afaceri despre care am vorbit in acest articol. Deasemenea banii cheltuiti pot fi recuperati in timp prin publicitate pe site sub forma de bannere contra cost. Cu cat site-ul vostru devine mai cunoscut cu atat si costul unui spatiu publicitar pe site creste! 

Cateva sfaturi pentru construirea unui website:
  • Adaugati paginiilor linku-uri spre alte pagini. De exemplu daca cineva viziteaza pagina de produse/servicii pe care le oferiti sa gaseasca un link si spre pagina de Contact sau pagina Despre noi si invers, paginiile de Contact sau Despre noi sa contina link-uri spre paginiile de servicii/produse, FAQ, pagina despre noi sa contina link spre pagina parteneri si invers si asa mai departe. 
  • Nu va aruncati niciodata cu capul inainte in alegerea site-ului pentru inregistrare a domeniului sau gazduirii web. Analizati inainte ofertele si luati mai apoi cea mai potrivita decizie. 
  • Adaugati un meniu de navigare pe site pentru o mai usoara navigare a vizitatoriilor. Cititi despre cum se creeaza si adauga un meniu de navigare pe site
  • Adaugati continut unic si de calitate pe site. Nu copiati de pe alte site-uri.
  • Nu adaugati prea multe elemente pe o pagina pentru ca altfel ea se va incarca greu.
  • Latimea site-ului sa nu o faceti mai mare de 960px. Chiar daca vi se pare ca mai aveti loc liber in margini si puteti marii latimea site-ului trebuie sa aveti in vedere ca nu toti au acceasi rezolutie setata ca voi.
  • Nu folositi foarte multe culori pe site. Algeti-va de la inceput 2-3 sau cel mult 4 culori.

Un site de prezentare este necesar oricarei afaceri in zilele noastre, cand daca suntem in cautarea unui anumit serviciu sau produs multi preferam sa cautam  pe internet si sa alegem cea mai potrivita oferta pentru noi in loc sa luam orasul la pas.

2 comentarii:

invata-online.blogspot.com Web analytics