2014/02/18

Despre suplimentele nutritive

Totul despre suplimetele nutritive.

Dupa cum se intelege si din denumirea lor ele au rolul de a suplimenta o alimentatie. Un culturist (incepator sau nu) depune mai mult efort decat o persoana care nu practica acest sport, asadar are nevoie de o alimentatie mai bogata in proteine, carbohidrati si vitamine iar cantitatile necesare sunt destul de greu de adunat doar din alimente. Tocmai de aceea exista suplimentele nutritive. 
despre suplimentele nutritiveSe spune ca un om are nevoie de cca. 0.8-1g de proteine/kg/zi,adica o persoana de 80 de kg trebuie sa consume 65-80g proteine in fiecare zi, cantitate care poate fi atinsa destul de usor din mancare, insa un culturist trebuie sa consume minim 2g de proteine/kg/zi iar fara suplimente nutritive ii este destul de dificil, mai ales ca pe langa proteine el are nevoie si de o cantitate mai mare de carbohidrati si vitamine decat o persoana care nu practica culturismul.

SUPLIMENTELE NU AFECTEAZA SANATATEA UNUI CULTURIST ATATA TIMP CAT ACESTA NU DEPASESTE DOZA RECOMANDATA PENTRU ADMINISTRARE!!
Sa vorbim despre fiecare in parte.
Despre proteina
Proteina este componenta de baza a organelor,molecula de baza a materiei vii care contribuie la dezvoltarea normala a organismului.(organe, muschi, par, piele).Este alcatuita
din mai multi aminoacizi care au un rol esential in cresterea tesuturilor corpului.
Sursele de proteine sunt alimentele. Acestea pot fi complete sau incomplete.
Sursele de proteine complete sunt cele care contin toti aminoacizii esentiali precum carnea, ouale si lactatele.
Sursele de proteine incomplete, cele care nu contin toti aminoacizii necesari sunt cerealele, soia, legumele, painea.
Valoarea nutritionala a tuturor alimentelor poate fi gasita pe site-ul:
dar totusi voi da si eu cateva exemple de alimente bogate in proteine
Oul-1 ou contine 7 g de proteine
Cascavalul-100g de cascaval contine 35g de proteine
Carnea(vita,pui,peste,porc)-20-30g proteine
Laptele-(1L)-35g proteine
Branza de burduf(100g)-25g proteine
iaurtul(100ml)-4gr proteine
seminte(100g)20-30g proteine

Tineti minte ca efortul depus in sala de antrenament nu va da niciodata rezultate daca nu este ajutat de o alimentatie adecvata, bogata in proteine asadar este indicat crearea unui program de alimentatie care sa fie respectat pe cat posibil!

Despre carbohidrati
Pe langa proteine nu trebuiesc neglijati nici carbohidratii(glucidele) care sunt foarte importanti mai ales in cazul ectomorfilor, acestia avand nevoie de 5-6g de carbohidrati/kg zilnic.(400-480g in cazul unei persoane de 80 de kg)
Carbohidratii sunt cea mai accesibila sursa de energie pentru organism!I nima,creierul si plamanii nostrii au si ei nevoie de carbohidrati si nu pot functiona fara acestia.
In cazul in care nu consumam necesarul de carbohidrati corpul arde proteinele ca o sursa de energie iar acestia nu mai ajung in muschi,unde ar trebuii!
La fel ca proteinele si acestia pot fi de 2 feluri,simplii si complexi.
Cei simplii se gasesc in alimente precum zaharul si dulciurile, fructele uscate iar cei complexi se gasesc in paine, orez, paste, cereale, legume si fructe.De carbohidrati simplii avem nevoie mare dimineata si imediat dupa antrenament. Asadar o bucata de ciocolata, niste jeleuri sau stafide sunt chiar recomandate dupa antrenament unui ectomorf. La celelalte mese ar trebuii sa consumam carbohidrati complecsi,acestia fiind mai sanatosi.

Despre creatina 
Creatina este o sursa de energie produsa de corpul fiecarei persoane.Pentru un om obisnuit care nu practica culturism creatina produsa de corp este suficienta insa pentru un culturist ea poate fi suplimentata. Astfel ea ajuta si la rezistenta la antrenament, cresterea fortei dar si a greutatii corporale deoarece retine apa in corp.

Despre vitamine si minerale 
Desii sunt substante diferite ele lucreaza impreuna.
Vitaminele ajuta la sinteza proteinelor si la o mai buna recuperare dupa antrenament.
Mineralele ajuta la desfasurarea normala a activitatii muschilor si nervilor.

Despre aminoacizi
Muschii sunt alcatuiti din mii de proteine iar proteinele sunt alcatuite din aminoacizi.Odata digerate,proteinele se descompun in aminoacizii din care sunt alcatuite. Exista peste 20 de aminoacizi dintre care 12 sunt esentiali culturistiilor glutamina, arginia, taurina, alanina, valina, fenilalanina, tripofanul, lizina, metiona, leucina, isoleucina si treonina. Acestea ajuta la cresterea, mentinerea, repararea musculaturii,la formarea hormonilor si la recuperarea de dupa antrenament.

In functie de bugetul de care dispui poti combina doua sau mai multe suplimente in ordinea urmatoare:

Un supliment cu proteine
Un supliment de vitamine
Creatine
Aminoacizi


In functie de tipul somatic, greutatea corporala si obiective trebuie sa alegem suplimentul cel mai potrivit pentru noi.

Tipuri de suplimente:

GAINERE
Gainerele sunt recomandate persoanelor care vor sa castige cateva kilograme in plus.Ele contin in general 55-70% carbohidrati si 20-35% proteine. Cele mai bune momente pentru a consuma shake-ul este dimineata la trezire si imediat dupa antrenament.

CONCENTRATE PROTEICE
Concentratele proteice sunt recomandate celor care doresc doar crestere musculara si nu vor sa mai creasca prea mult in greutate. Contin cam 70-80% proteine si 10-15% carbohidrati. La fel ca gainerele si acestea se consuma dimineata pe stomacul gol si imediat dupa antrenament.

CREATINE
Creatinele ofera o energie la antrenament si cresc forta. Nu este recomandata persoanelor care vor sa slabeasca sau sunt in perioada de definire deoarece retine apa in corp, asdar creste greutatea. Creatina se consuma cu cca. 30 de min inainte de antrenament.

VITAMINE SI MINERALE
Acestea nu trebuie sa lipseasca din alimentatia nimanui insa suplimentele de vitamine si minerale trebuiesc evitate de persoanele care doresc sa slabeasca deoarece acestea maresc pofta de mancare.Ele se consuma dupa masa de dinainte antrenamentului.

CARNITINA
Este un supliment recomandat tuturor care doresc sa slabeasca deoarece acest aminoacid are rolul de a arde grasimile.Odata cu arderea grasimilor creste si energia.Acesta se consuma dimineata la trezire si cu 20-30 de minute inainte de antrenament.

BATOANE PROTEICE
Batoanele proteice sunt destinate persoanelor care sunt la scoala ori la munca si doresc sa consume o doza mai mare de proteine. Pe langa proteine si carbohidrati ele contin si vitamine si minerale.

NU UITATI INSA CA ACESTE SUPLIMENTE NU SUNT INDEAJUNS PENTRU CRESTEREA MUSCULARA SI PENTRU A AVEA REZULTATELE DORITE ESTE NEVOIE DE UN PROGRAM DE ALIMENTATIE-ANTRENAMENT-ODIHNA BINE PUS LA PUNCT! 

Un comentariu:

invata-online.blogspot.com Web analytics